Makkelijk bidden

Gebedsvormen

Hoe je altijd anders tot God kan komen

Wat doe je liever? TV kijken of zit je liever op Sociale Media? Lees je liever met papier in je hand, of vind je lezen op je smartphone ook prima? Iedereen heeft in het dagelijks leven andere voorkeuren en dat geldt ook voor het ontmoeten van God. De manier waarop we God willen ontmoeten is voor iedereen verschillend. Voor sommige mensen is Bijbelverzen overdenken de beste manier, voor anderen het luisteren naar muziek. Hieronder vind je een aantal gebedsvormen en we nodigen je graag uit om iets nieuws te proberen.

Liturgisch gebed

Vooraf geformuleerd gebed dat meestal samen wordt uitgesproken in kerkdiensten, zoals het Onze Vader. Je kunt hier een selectie vinden.

Persoonlijke gebeden

Je gebed tot God. Je kunt Hem in je eigen woorden vertellen wat er op je hart ligt, of je kunt vooraf geformuleerde gebeden gebruiken.

Ochtend- en avondgebed

Begin en eindig de dag met God.

Gebedsvormen
Niet alleen de vorm van het gebed, maar ook de houding kan heel anders zijn: zitten, staan, knielen of lopen in de natuur.

Het gebed opent de deur naar je dag voor God.

Joyce Meyer

Bidden met Bijbelverzen

Zeg verzen uit de Bijbel hardop. De Psalmen of gebeden uit het Nieuwe Testament zijn hiervoor bijzonder geschikt. Je kunt ook mediteren op Bijbelverzen door ze niet alleen een keer door te lezen, maar door er ook over na te denken. Vraag God om de woorden aan je uit te leggen, zodat ze een betekenis voor jou persoonlijk hebben.

Lof en aanbidding

Je kunt God ook bedanken en prijzen met liedjes voor wat Hij is en doet. Gebedsliederen werden al in de bijbelse tijd gezongen en zijn door middel van de Psalmen overgeleverd.

Gebed van dankbaarheid

Het is belangrijk om jezelf te herinneren waar je dankbaar voor kunt zijn, ook in moeilijke tijden. Laat daarom je gebed beginnen met dankzegging.

Voorbede

Voorbede is voor iemand anders bidden. In de Bijbel vraagt God ons om er voor elkaar te zijn en voor elkaar te bidden.

Helpt elkaars lasten te dragen; zo brengt u de wet van Christus in praktijk.

Galaten 6:2