Enjoying everyday life ... met een nieuwe mindset - la nieuwsbrief van Joyce Meyer Maart 2023

Beste vrienden! Verlangen jullie naar een positief leven zonder angst en zorgen? En ben je bereid om in ruil daarvoor een nieuwe mindset te omarmen? God biedt ons een ruil aan die je niet kunt weigeren …

Angst kent vele vormen en waarschijnlijk heb je de meeste van die vormen weleens gevoeld. Of het nu de druk op het werk is, een relatie die niet lekker loopt, een trauma uit het verleden of onzekerheid over de toekomst. De simpelste manier waarop ik angst definieer is: vandaag proberen uit te vogelen hoe het morgen zal gaan. Het is een ongemakkelijk gevoel van bezorgdheid, angst of ergens tegenop zien.

Angst heeft veel te maken met ons denken. Wanneer we in een stressvolle situatie zitten en we ons zorgen maken, geven we onze gedachten de ruimte om te blijven malen over de situatie en proberen we in gedachten een soort rollenspel te spelen over de uitkomst van het probleem. Hoewel de meeste van de scenario’s die we ons voorstellen zich niet voor zullen doen, kan de angst ervoor ons ziek, zwak en misselijk maken.

Maar dat is niet hoe God wil dat we leven. Jezus onderwijst ons om bij de dag te leven en ons nergens zorgen over te maken, omdat elke dag genoeg heeft aan zijn eigen sores (zie Mattheüs 6:25-34).

Om ons geen zorgen te maken en angstig te zijn, mogen we nieuwe manieren leren – Gods manieren – om met onze problemen en uitdagingen om te gaan. Dat betekent ook nieuwe manieren van denken aanleren. Als we geneigd zijn ons zorgen te maken over de toekomst, is dat het juiste moment om ons te herinneren aan wat God in het verleden heeft gedaan.

Herinner je de overwinningen van toen

In Psalm 77:12 staat: Ik zal de daden van de HEERE gedenken, ja, ik zal denken aan Uw wonderen van oudsher. Wanneer de psalmist worstelt met angst en zorgen, herinnert hij zich de overwinningen die God hem vroeger heeft geschonken.

Zelf heb ik geleerd om, wanneer ik problemen voor me zie, te denken aan de problemen waar ik in het verleden mee ben geconfronteerd en die God zonder mijn hulp heeft opgelost. Graag deel ik een van de persoonlijke overwinningen die me door een uitzonderlijke angstige tijd heeft geholpen.

Ruim dertig jaar geleden kreeg ik borstkanker. Ik was naar de dokter gegaan voor mijn gebruikelijke controleafspraak, waaronder een mammografie. Tot mijn verbijstering belde mijn arts naderhand om me te vertellen dat ze een kleine tumor hadden gevonden die er verdacht uitzag. Ik moest een biopsie ondergaan.

Een beetje bezorgd was ik wel, maar niet heel erg, want ik was ervan overtuigd dat het goedaardig zou zijn. Dat bleek helaas niet het geval. De artsen constateerden dat ik te maken had met een agressieve vorm van kanker en dat de beste oplossing zou zijn om mijn borst te verwijderen. Ik was in shock!

De bediening bestond nog niet zo lang en we waren afhankelijk van de opbrengst van giften die we inzamelden bij onze wekelijkse bijeenkomsten. Na de operatie zou ik zeker twee weken geen samenkomsten kunnen houden.

Ik moet toegeven dat ik me niet alleen zorgen maakte over de kanker en de behandeling die ik na de operatie wellicht zou moeten ondergaan, maar ook wat er met de bediening zou gebeuren in mijn afwezigheid.

Op een vroege morgen werd ik wakker met het bekende gevoel van angst. Ik riep het uit naar God om me te helpen en Hij fluisterde in mijn hart dat Hij voor me zou zorgen. Opeens wist ik zeker dat alles goed zou komen. Ik wist niet hoe God dat zou doen, maar ik was ervan overtuigd dat Hij het zou doen.

Hij zei me om positief te blijven en alleen geloofsbesluiten te nemen, zoals:

Na tien dagen wachten werd ik geopereerd. Ik kan je zeggen dat die tien dagen zeer uitdagend waren. Angst en zorgen kwamen steeds weer omhoog, maar elke keer riep ik de herinnering boven dat God had beloofd voor me te zorgen. Vaak zegde ik de vier bovenstaande bijbelse verklaringen op die God op mijn hart had gelegd. Ik voelde letterlijk mijn emoties tot rust komen terwijl ik ze uitsprak.

De artsen waren in staat om de gehele tumor te verwijderen. Toen ik naderhand bij de oncoloog kwam om de verdere behandeling te bespreken, zei ze: ‘Je hebt geen verdere therapie nodig. De kanker is uit je lichaam.’

God is trouw

We waren natuurlijk enorm dankbaar dat ik geen kanker meer had en ik was thuis om te herstellen van de operatie. Toch hadden we nog steeds geld nodig om de kosten voor de bediening te dekken totdat ik weer aan het werk kon. Op een avond zaten we op de bank televisie te kijken toen de deurbel ging. Toen Dave opendeed, stond er een voor ons totaal onbekende man op de stoep die ons een cheque van tienduizend dollar gaf en erbij zei dat God hem had opgedragen die aan de bediening te schenken. Nog een overwinning!

Wanneer ik een probleem heb en ik me bezorgd of angstig voel, denk ik steeds weer aan deze overwinningen. Ik weet dat God net zo trouw zal zijn als toen. Inmiddels zijn we drie decennia verder en sindsdien is er bij mijn jaarlijkse mammografie niets meer te zien dat op kanker lijkt. Onlangs had ik weer een controle en opnieuw bleek alles normaal. Dank aan God!

De volgende keer dat je wordt geconfronteerd met een moeilijk scenario en je in de verleiding komt je zorgen te maken, ga je dan focussen op Gods beloften uit de Bijbel.

Spreek ze hardop uit over je leven en onthoud hoe trouw Hij al is geweest. Wat de uitkomst van je omstandigheden ook mag zijn. God kan je vrede geven middenin de storm. In Psalm 33:4 staat: Want het woord van de HEERE is recht en al Zijn werk betrouwbaar.

In plaats van je te richten op je problemen en continu op zoek gaat naar antwoorden, zorg ervoor dat je denken tot rust komt. Herinner je de overwinningen uit het verleden en strijd de goede strijd van het geloof.

 

image05

Mijn tip bij angst: maak er een gewoonte van om meteen te bidden wanneer je bang of bezorgd bent. God staat klaar om je te helpen op het moment dat je Hem aanroept.

 

Ken je dat? Je blijft maar malen over een situatie waarvan je niet weet hoe deze zal verlopen. Het de hoogste tijd om te onderzoeken hoe je innerlijke vrede kunt vinden. Ontdek in deze video hoe je kunt genieten van de rust die God geeft.

Hier vind je elke maand een bemoediging van Joyce, die je gratis kunt downloaden als achtergrond voor je computer of smartphone.

HET GESCHENK VAN SCHOON WATER

Langs de grote Zambezi rivier in Zambia liggen veel gevaren op de loer. Er zijn giftige slangen, bedreigende nijlpaarden en gevaarlijke krokodillen. Daarbij is de rivier de enige bron van drinkwater voor veel mensen die langs de oevers wonen in zuidelijke Centraal-Afrika.

Ongeveer anderhalve kilometer van de rivier vandaan, in het dorp Kabele, vertelt Induna Jackson Polota, een van de dorpsoudsten, dat alleen al in zijn gebied bijna een dozijn mensen door krokodillen is gedood terwijl ze water haalden. Daaronder drie van zijn familieleden. “De eerste persoon die we in ons dorp verloren was de vrouw van mijn broer. De tweede was mijn nichtje en de derde was mijn kleinkind.”

Een paar kilometer verderop, in het dorp Malombe, vertellen de tweelingzussen Monde en Nandila hoe hun oudere zus op een dag water ging halen en nooit meer terugkwam. Nandila was erbij toen het ongeluk gebeurde. “We stonden in kniehoog water,” herinnert ze zich. “De krokodil sprong, greep mijn zus bij haar been en trok haar in dieper water. “De volgende dag al moest zij terug naar die plek van terreur, angst en pijn over de dood van haar zus. Ze moest terug om water te halen – tot de dag dat alles veranderde, toen Hand of Hope samen met Reaching a Generation waterputten bouwde in enkele dorpen langs de Zambezi rivier.

Monde en Nandila zijn oneindig dankbaar voor deze hulp die hun leven heeft veranderd. Hun buurman Nicholas Mulinda, die jaren geleden zijn nichtje verloor omdat zij water haalde, bekent: “God heeft zijn liefde getoond door mensen hierheen te brengen om deze put te bouwen. We danken God voor dit grote geschenk.”

Schoon water dat levens redt Landangabe: Zambia - Hand of Hope van Joyce Meyer - nieuwsbrief maart 2023

Ook Induna Jackson herinnert zich nog levendig de bijzondere dag waarop in het dorp Kabele een put werd geboord. “Ik weet niet eens hoe ik het moet uitleggen,” zegt hij onder tranen van vreugde. “Ik voel me alsof ik in de hemel ben, waar geen lijden is – vanwege de waterput!”

Jouw vrijgevigheid redt levens en raakt harten in Afrika en vele andere delen van de wereld. Bedankt voor het schenken van schoon water!

22 maart is Wereldwaterdag! We willen deze maand gebruiken om samen te bidden voor de wereldwijde drinkwatervoorziening.

BID MET ONS MEE …

Bedankt voor elk gebed en elke donatie!

#gebed

Op onze social media kanalen kun je gebeden vinden om te bidden en op te slaan om te onthouden.

Dit gebed past heel goed bij het thema “mindset”. In plaats van ontmoedigd te raken als problemen niet zo snel oplossen, helpt het om hardop te zeggen: ‘God, U bent aan het werk’.